20 hihetetlen tény a terhességről

56

Az ember azt gondolná, hogy mindent tud a terhességről: megtermékenyül a petesejt, elkezd fejlődni, növekedni a magzat és a 9. hónapban megszületik a kisbaba, minden további tudnivaló pedig benne van a könyvekben, vagy ha más nem, az interneten.

A terhességgel kapcsolatosan azonban számos olyan érdekes tény van, amiről a legtöbb tájékoztató nem mesél. Most bemutatunk néhány olyan tudományos tényt, érdekességet, amiktől garantáltan eldobod az agyad!

1.  Egyes kedves gesztusokat, mint például a simogatást és a lágy beszédet a kisbabák az anyaméhen belül is érzékelnek. Így hát a terhesség második felében simogasd bátran a pocakod!

2.  A tudósok a légzőmozgások mintázatainak változásából rájöttek arra, hogy a kisbabák már az anyaméhen belül is sírnak. Tehát ezért megy nekik ez olyan nagyszerűen a születés után. Mire megszületnek már hónapokon át tudtak gyakorolni. 🙂

3.  Körülbelül minden kétezredik baba foggal születik.

4.  Az anyaméh a terhesség legvégére barack méretűről görögdinnye nagyságúra tágul.

5.  Egyél sok finomat a terhesség alatt, a még meg nem született gyermekek ugyanis érzik azoknak az ételeknek az ízét, amiket az anyuka a várandósága alatt fogyaszt

6.  A terhesség során jelentkező vizesedés és vizelet-visszatartás miatt a kismamák lába akár egy számmal is megnőhet.

7.  Kicsit undin hangozhat, de a magzatok belepisilnek az anyaméhbe, megisszák, aztán újra belepisilnek. Szegények mi mást is tehetnének a pocakban.

8.  A magzatvíz a létező legsterilebb vizelet. Ez egy kicsit enyhíti az eggyel fentebbi tényt.

9.  A kismamák és a terhes édesanyák tejelválasztása akkor is elindulhat, ha idegen újszülötteket hallanak sírni.

10.  Az ikerszülések aránya Közép-Afrikában a legnagyobb.

11.  A várandós nők körülbelül 90%-a tapasztalja azt a különös jelenséget, hogy bőrszínük a terhesség ideje alatt némiképp megváltozott.

12.  A leghosszabb ismert emberi terhesség 1 év 10 napig tartott! (Nyugalom, az átlag nem húzza tovább 280 napnál, ez kivételes eset volt.)

13.  Az egyetlen tudományosan is bizonyított módszer a vajúdás beindítására: a mellbimbó stimulálása. Ez azt jelenti, hogy az utolsó hetekben, a mellbimbó birizgálása akár a szülést is beindíthatja.

14.  Nem csak babona, hanem tény: ha a kismamának a terhesség alatt sokat ég a gyomra, a baba hajjal születik! (Ennek magyarázata: a magas ösztrogén és a progeszteron hormonszinttől ég a gyomor, ugyanez a két hormon felelős a magzat hajnövekedéséért is.)

15.  A baba végleges ujjlenyomatai már a terhesség első három hónapjában kialakulnak.

16.  Egyes nők vajúdás során az egymást követő összehúzódásoknak köszönhetően orgazmust élnek át.

17.  A terhesség 16. hetében, amikor a baba szeme még zárva van, már képes érzékelni a napsugarat. Ha az édesanya pocakján keresztül napsugár éri, a magzat heves szívdobogással reagál.

18.  Körülbelül a nyolcadik hónaptól kezdve a babák is álmodnak.

19.  A 9 hónap alatt megváltozhat a kismama hangja, a magasabb hangokat, például éneklés során, lehet, hogy már sosem fogja tudni úgy kiénekelni, mint korábban.

20.  Ritkán, de előfordul, hogy az apa is „terhes lesz”, azaz ő is elkezd terhességi tüneteket produkálni: nála is jelentkezhetnek reggeli rosszullétek, megduzzadhat kicsit a hasa és kívánóssá is válhat.