Gyönyörű albínó állatok

328

Az albinizmus egy olyan veleszületett, örökletes rendellenesség, mely során a melanin nevezetű festékanyag nem képződik megfelelően, azaz csökkent vagy hiányzó pigmentáció keletkezik.

A melanin azaz anyag, ami a bőr, a szőrzet és a szem színét meghatározza. Ha ez a festékanyag hiányosan van jelen, az ezen testrészek színében mutatkozik meg. Az albinizmusban szenvedők bőre, haja, szőrzete fehér, szemük pedig pirosas.

A rendellenesség embereknél és állatoknál egyaránt megfigyelhető, ám rendkívül ritka jelenségről van szó. Ahogyan sajnos azt az emberek teszik, úgy az állatok is felfigyelnek a tőlük különböző egyedre és kiközösítik azt. A természetben az albinizmus sajnos a kiközösítéstől eltekintve is nagy hátrányt jelent az érintett állatok számára, ugyanis a rendellenesség megfosztja az állatokat a természetes védőszínüktől, így nehezebben tudnak elrejtőzni a természetben. Továbbá a fehér színhez társul a fényérzékenység és a látásromlás is.

Érdekes azonban, hogy az albínó állatok szelídebbek és könnyebben alakítanak ki kapcsolatot az emberekkel, mint nem albínó társaik. Ennek oka, hogy a melaninnak van némi kapcsolata az adrenalinhoz is. Így a háziállatok esetében az albinizmusnak még pozitív kimenetele is van.

Függetlenül mindettől tény, hogy az albínó állatok rendkívül különlegesek és gyönyörűek.

Erről tanúskodnak a róluk készült fotók is. 🙂